Αναγνώστες

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

lamiareport

Σήμερα Ο Επίλογος από τη Θεατρική Ερασιτεχνική Σκηνή Μακρακώμης

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 15:22

Η Θεατρική Ερασιτεχνική Σκηνή του Δήμου Μακρακώμης μας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε την θεατρική παράσταση « Ο Επίλογος » του Αλ. Γαλανού  σήμερα Δευτέρα 02/04/2012 και ώρα 21:00 στη δεύτερη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης (ΕΠΑΛ).
Τιμή εισόδου: 7€


Ακολουθεί το κείμενο της Φιλόλογου κας Nίκης Καραγεώργου όσον αφορά το έργο:

Πώς ζουν οι τρόφιμοι ενός γηροκομείου;
Τι μπορεί να κουβαλούν απ΄ το παρελθόν;
Πώς αισθάνονται καθώς βρίσκονται στη δύση της ζωής τους;
Στο θεατρικό έργο του Αλ. Γαλανού κυριαρχούν οι αντιθέσεις. Ρεαλισμός κι ευαισθησία, τρυφερότητα και σκληρότητα, ελπίδα και ματαίωση, εκπλήξεις κι ανατροπές. Τραγικά πρόσωπα οι απόκληροι της ζωής βιώνουν καταστάσεις δύσκολες μέσα από τις πικρές αναμνήσεις, τη μοναξιά και τους φόβους τους. Ετερόκλητα στοιχεία συμβιώνουν σ’ ένα περιβάλλον μίζερο και παλεύουν να το κάνουν πιο ανθρώπινο, μπλέκοντας τις ιστορίες της ζωής τους με μια άχαρη καθημερινότητα γεμάτη πόνο, θλίψη, πειράγματα και κακίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να αντιστρέψει το νόμο της ζωής. Αυτή την ώρα, λίγο πριν το τέλος, ζουν μαζί τους η εγκατάλειψη, η αρρώστια κι ο θάνατος. Αλλά αυτοί αντιστέκονται με την καλοσύνη, την ανθρωπιά, την αγάπη, την πίστη. Στηρίζουν ο ένας τον άλλον για να σηκώσουν ευκολότερα το «σταυρό».
Η Ελένη κοιτάζει κατάματα την πραγματικότητα και διεκδικεί αυτά που της χρωστάει η ζωή.
Η Γιαννούλα με όπλο το σαρκασμό της αμύνεται για να αντέξει την άδικη μοναξιά και την έχθρα που γνώρισε απ’ τους γύρω της.
Η Ρεζεντά θυμάται τις παλιές δόξες λες και ο χρόνος έχει σταματήσει σ’ εκείνα τα μεγαλεία.
Η Δέσποινα που σ’ όλη τη ζωή ήξερε μόνο την προσφορά στα παιδιά της, τώρα περνάει ώρες ατέλειωτης προσμονής κι απογοήτευσης, χωρίς να παραπονιέται και χωρίς να κατηγορεί κανέναν.
Ο Αντώνης με την αγωνία και τις χαμένες προσδοκίες του μας συγκλονίζει, αφού μας δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι έρμαιο της μοίρας του.
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης, ο προσγειωμένος καπετάνιος με τη σοφία της ζωής, η κυρα-Πολυξένη, φύλακας-άγγελος των υπόλοιπων, όλα τα πρόσωπα εμφανίζονται μπροστά μας σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας. Και η κορύφωση-κάθαρση έρχεται στον τραγικό επίλογο.
Παρακολουθώντας την παράσταση νιώθουμε να μας διαπερνάει ένα ρίγος, μας κυριεύουν ανάμικτα συναισθήματα και είναι σίγουρο ότι θα προβληματιστούμε. Σε μια εποχή που δε δίνεται σημασία στον άνθρωπο σαν ύπαρξη και που υπάρχει κρίση αξιών, η τρίτη ηλικία δεν έχει τη θέση που θα της έπρεπε. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Όμως ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται απ’ τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μεγάλους ανθρώπους της. Έτσι το έργο του Αλ. Γαλανού αποτελεί κυριολεκτικά «γροθιά στο στομάχι».

πηγή:http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=48112:2012-03-30-07-18-00&catid=42:events&Itemid=42
Όσο για τις ερμηνείες, οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους με μεγάλη πειστικότητα, προσεγγίζουν τους χαρακτήρες με σεβασμό και «ζωντανεύουν» τα πρόσωπα και τις καταστάσεις του έργου. Δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, όπως επίσης και στο σκηνοθέτη που είναι ο δημιουργός- η ψυχή της εξαιρετικής αυτής παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

who's.amung.us